štvrtok 7. augusta 2014

Airbnb - cestovná revolúcia, ktorá si začína podmaňovať celý svet

Jednou z najproblematickejších súčastí cestovania býva rozhodovanie o tom, kde sa v našej destinácii ubytovať. Hotely, penzióny, hostely... Ak máme obmedzený rozpočet, často si musíme vybrať izbu, ktorá je neútulná, prípadne staršia a veľmi skromná, no s neútulnosťou, strohosťou a neosobnosťou sa stretávame aj pri tých najluxusnejších ubytovacích zariadeniach. Pre tých cestovateľov, ktorí sa chcú cítiť aj počas objavovania cudzích krajín ako doma, poskytuje výborné riešenie projekt Airbnb. Práve on je dôvodom, prečo mnohí cestovatelia hromadne upúšťajú od bookovania hotelov a spôsobujú tak ich prevádzkarom vrásky na čele. O čo teda v projekte Airbnb ide?

Stránka airbnb.com nie je žiadnou novinkou, vznikla už v roku 2008 v Kalifornii, no naozajstný boom začala zažívať až tento rok. Je akousi tržnicou medzi ľuďmi, ktorí poskytujú ubytovaciu kapacitu v podobe izby, apartmánu, celého bytu či domu (pričom v nich hostitelia väčšinou nebývajú) a tými, ktorí ubytovanie na danom mieste hľadajú. Hostiteľ nielen návštevníka ubytuje, ale mu aj poradí s otázkami ohľadne danej destinácie, hosť tak dostane tie najlepšie informácie z prvej ruky, ktoré by sa v príručkách dozvedel ťažko. Častokrát vznikajú medzi hostiteľom a návštevníkom kamarátstva a aj preto sa vďaka Airbnb spájajú rôzne kultúry z celého sveta.
Každý hostiteľ si na stránke otvorí bezplatný účet, kde zadá fotografie svojho ubytovania, podmienky, ceny a kontakt, cez ktorý sa dohaduje so záujemcom. Súčasťou každého profilu je aj hodnotenie, pomocou ktorého získava hostiteľ dôveru a reputáciu.

Na rozdiel od Couchsurfingu, ktorý je čisto neziskovou záležitosťou, je Airbnb zameraný na (menšie či väčšie) zarábanie. Ak majiteľ svoj byt či izbu nevyužíva, môže ju jednoducho cez Airbnb ponúknuť turistom, čo sa mu často oplatí viac, ako keby ju mal dlhodobo prenajímať obyvateľom daného mesta. Na stránke je momentálne k dispozícii takmer 300-tisíc ubytovacích zariadení zo 192 krajín sveta, medzi ktorými nájdete aj vyše 500 zámkov, 200 domčekov na stromoch či 1 400 lodí. Rezervácie sa na Airbnb uskutočňujú každé dve sekundy a pri cenách, ktoré sú takmer rovnaké, a častokrát aj menšie, než ceny hotelov či hostelov, môžu mať hotelieri naozaj dôvod na obavy. 
V čom sú teda hlavné výhody Airbnb pre cestovateľov? 
- menšie ceny než v hoteloch
- individuálny prístup majiteľa
- vďaka plnohodnotnému zariadeniu bytu (plus vlastná kuchyňa a kúpeľňa) pocit domácej pohody
- lepšie spoznanie kultúry danej krajiny

Medzi nevýhody, ktorým môže čeliť návštevník i hostiteľ patrí (najčastejšie neúmyselné) poškodenie majetku, v skutočnosti inak vyzerajúce ubytovanie, než hostiteľ prezentoval na svojom profile a pod. To sú však samozrejme riziká, s ktorými sa stretávame aj v oficiálnych ubytovacích zariadeniach. 

V neposlednom rade je však stránka Airbnb aj výborným zdrojom inšpirácie pre interiérový dizajn vášho príbytku, keďže tu nájdete veľké množstvo naozaj krásnych a dizajnových bytov, do ktorých by ste sa presťahovali najradšej ihneď. Pozrite si zopár ukážok:

Barcelona, byt pre 4 osoby za 40 dolárov/osoba na noc.

Štúdio v Berlíne pre dve osoby, 43 dolárov za noc/1 osoba

Apartmán, centrum Budapešti pre dve osoby, 26 dolárov 1 noc/osoba

Krásny byt v srdci parížskeho Montmartru pre 5 osôb, cena iba 26 dolárov za osobu na noc!

Celý byt so záhradou, New York City, časť Williamsburg, pre 4 osoby, 50 dolárov noc/1 osoba

Celý byt s terasou pre 2 osoby, Istanbul, čast Taksim, 35 dolárov za noc/1 osoba


Celý byt pre 2 osoby s terasou, Istanbul, Taksim, 30 dolárov za noc/1 osoba

Štúdio pre 2 osoby s terasou, Amsterdam, 35 dolárov za noc/1 osoba

A na záver niečo špeciálne: Domček na strome v Los Angeles, 75 dolárov za noc/1 osoba




Foto: airbnb.com, investopedia.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára