streda 16. júla 2014

Máte radi etno štýl? Inšpirujte sa v indickom dizajne

Etno dekorácie sú v posledných rokoch čoraz populárnejšie nielen vo svete, ale aj na Slovensku. A práve interiérový dizajn inšpirovaný exotickou Indiou sa teší spomedzi všetkých etno štýlov najväčšej obľube práve pre jeho unikátny charakteristický orientálny nádych, ktorý dodáva domácnosti atmosféru a tvorí z nej akúsi oázu relaxu a pokoja.

Aj keď je momentálnym hitom prevažne minimalizmus, práve vyčačkaný indický štýl mu tvorí tú správnu protiváhu. Exotický pocit z vášho interiéru ešte podčiarkne, ak sa vám podarí do vášho príbytku zohnať aj autentickú indickú sochu, maľbu, koberec či iný doplnok, ktoré dnes už ľahko a za dobrý peniaz zoženiete na mnohopočetných online obchodoch.
Základné prvky pre Indiou inšpirovaný interiér sú bezpochyby prírodné materiály, hlavne drevo, slama a prírodné textílie. Zabudnite na jednoduché a čisté línie - v Indii majú radi čo najviac ornamentov a absolútne na všetkom, či už sú to rámy obrazov, nožičky na stolíku v obývačke či  na posteľných návliečkach. 

Kontrast k masívnemu a tmavému drevenému nábytku tvoria farby - čím viac pestrých farieb, tým lepšie. Už na oblečení typických Indiek vidíte, že kombinácie farieb, aké oni nosia na svojich sárí, by si Slovenka možno nikdy neobliekla, no Indovia skrátka farby milujú a preto je pre nich prirodzené nosiť ich nielen na odevoch, ale dolaďovať nimi aj svoj interiér. Pestrofarebné vankúše, záclony, koberce, látky na stenách, sviečky a kvetiny vytvárajú útulný a pozitívny dojem a spríjemnia a rozžiaria každú domácnosť. 
Samozrejme, pravá indická domácnosť má svoje špecifiká - keďže je to krajina hinduistická, obyvatelia kladú dôraz na vyzdobenie svojho bytu rôznymi soškami z tohto náboženstva, postavené majú i ozdobné oltáre pre boha Krishnu. Ak nie ste Hinduista, tento prvok môžete, samozrejme, vo svojich domácnostiach vynechať. Keďže Indovia milujú jedlo, indické ženy sú skvelé kuchárky, ktoré svojej rodine pripravujú mnoho mnoho jedla - preto tu kladú rodiny dôraz na veľké kuchyne, často sú to najväčšie miestnosti v celom príbytku. No a samozrejme, ako v každom orientálnom štýle, aj tu platí zásada - čím viac vankúšov, tým lepšie. Nájdete ich všade, na posteliach, gaučoch, sedačkách, stoličkách ale i na zemi. 
Pozrite sa na typický interiér inšpirovaný touto ázijskou, druhou najľudnatejšou krajinou sveta, a veríme, že sa necháte inšpirovať i vy:


Typické indické posvätné sošky bohov.

Oltár pre Krishnu.

Pestrofarebná indická kuchyňa.

Všadeprítomné vankúše.

Kvety sú základným prvkom indickej domácnosti.




Foto:homealarms.com, ethnicindianhome.blogspot.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára