streda 11. júna 2014

Soundtrack leta 2014 vol. 1 - aké songy budeme počúvať najbližšie týždne?

festivals.jpg
Leto v posledných dňoch udrelo naplno - horúčavy sú pre niekoho neznesiteľné, niekto sa v nich vyžíva, no sú vždy spojené s určitou radosťou. Cestovanie, zážitky, dobrodružstvá, festivaly, dlhé horúce noci - najlepšie nám ich aj po rokoch vie pripomenúť okrem vôní hlavne hudba. Aké piesne nám budú pripomínať leto 2014?

Samozrejme, že je ešte skoro hovoriť o konkrétnych letných "hitoch", no pokúsime sa zostaviť prvú várku songov, ktoré nám rotujú už zopár dní/týždňov a budú rotovať i počas všetkého, čo najteplejšie obdobie roka prinesie.

Alex Clare - War Rages On
Talentovanému britskému hudobníkovi, ktorý vo svojej tvorbe mieša tie najrôznejšie štýly od rocku, drum´n´bassu či r´n´b, vychádza 21. júla druhý album s názvom Three Hearts a pilotný singel z neho rozhodne nesklamal očakávania všetkých fanúšikov. Dynamická pieseň má v sebe dramatický náboj i tanečný rytmus a poľahky spĺňa naše letno-hitné kritériá.




Lana Del Rey - Ultraviolence
Všetkými milovaná Lana (no dobre, hejterov má tiež dosť) nás svojím očakávaným albumom Ultraviolence obšťastní tiež v lete (konrétne už o 6 dní!) a preto je logické, že ho budeme horúčkovito počúvať hlavne nasledujúce týždne. Už zverejnený tajomný song Ultraviolence možno na prvý pohľad nemá typickú letnú, bezstarostnú či veselú atmosféru, no na druhý pohľad je to vlastne skvelý letný song ako stvorený na teplé noci a prechádzky mestom, jazdenie nočnými ulicami na bicykli či aute bez strechy, alebo na sledovanie padajúcich hviezd na šírej lúke. Dnes máme asi romantickú náladu.




Caribou - Can´t Do Without You
Vynikajúci kanadský hudobník, ktorý všetko, čoho sa dotkne, premení na zlato, nedávno zverejnil prvý singel z pripravovaného albumu Our Love a určite vedel, čo robí, pretože svojou atmosférou je Can´t Do Without You jednoznačne letným songom. Housový začiatok piesne sa postupne mení na jemný dramáčik zvýraznený mohutnými syntetizátormi a my môžeme len tlieskať. A podupkávať nohami. Album Our Love vyjde síce až v októbri, ale dovtedy si nejako s týmto singlom vystačíme.




Zeds Dead & Twin Shadow - Lost You
V podobnom duchu ako predchádzajúca skladba sa nesie i kolaborácia talentovaných hudobníkov Zeds Dead (elektro na všetky možné spôsoby) a Twin Shadowa (synth-pop, New Wave). Skladba Lost You má príjemnú tanečnú atmosféru, pri ktorej si síce nezoderiete črievičky, ale jemné pohupkávanie je v tomto teple niekedy omnoho príjemnejšie. A keďže žiadneho z týchto umelcov u nás naživo neuvidíme, apelujeme na djov, aby tento song zaradili do svojich party playlistov.



FM Belfast - Brighter Days
Výborný indie popový vývozný artikel z Islandu - kapela FM Belfast, nedávno poctila svojou návštevou i Bratislavu a stálo to za to. Pieseň Brighter Days pochádza z rovnomenného albumu (vyšiel koncom apríla) a svojou bezstarostnou atmosférou, doplnený o naozaj vtipné video, sa na letné mesiace hodí proste skvelo.



Lavagance - Princess of The Light
Uznávaná slovenská kapela Lavagance išla za métou letného hitu priamo a bez okolkov - nový singel Princess of The Light predstavuje odklon od alternatívnejšieho rocku a štýlovo je to ľahučký indie pop s pozitívnou amtosférou i textom, doprevádzaný echt letným klipom - Katka Sido v ňom pláva vo vodách Zlatých pieskov a jeho sledovanie vás nabudí k tomu, aby ste si otvorili stránku prvej cestovky a zabookovali prvý ultra last minute. A keď nie, aj tie zlaťáky postačia.



To bola prvá várka Soundtracku leta 2014. To be continued!

Foto: yoganonymous.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára