štvrtok 20. februára 2014

Arctic Monkeys odkazujú svetu, že rock´n´roll nikdy nezomrie - Brit Awards 2014

arctic.jpg
Včerajší večer sa Londýn a hudobný svet niesol v znamení odovzdávania prestížnych Brit Awards 2014. Napriek tomu, že veľa cien si rozobrali interpreti rôznych žánrov a živé hudobné vystúpenia zaobstarali medzi inými mená ako Beyoncé, Pharrell, Lorde, Disclosure či Katy Perry, Veľká Británia potvrdila svoju tradičnú a hlbokú lásku k rock´n´rollu a hviezdami večera sa stali Arctic Monkeys, ktorí triumfovali v najdôležitejšej kategórii večera a predviedli pamätnú ďakovnú reč.

Minulý rok bol pre Arctic Monkeys triumfálny a prelomový. Svojím vynikajúcom albumom AM ovládli na dlhú dobu priečky predajnosti a 50 rokov od triumfu The Beatles v Amerike, sa v nej začalo dariť aj arktickým opiciam. Paralela s The Beatles tu je na mieste. Či už pohľadom na niektoré piesne z albumu AM, ktoré v sebe nesú lyricky i hudobne odkaz legendárnych chrobákov, ale i vývojom kapely a samotných jej členov, čo mnohí fanúšikovia nevedia prekusnúť.

Tak, ako The Beatles začínali v roli slušných chlapcov hrajúcich zamilované songy, i samotní Arctic Monkeys a najmä Alex Turner bol vo svojich začiatkoch hanblivým, neistým poetom, ktorý svoje básne prenášal na verejnosť cez hudbu, ale v hovorenom slove a v prejavoch zo seba sťažka dostal súvislú vetu. O to viac udiera do očí jeho zmena, ktorá sa začala obdobím AM albumu. S dlhovlasého chalana sa zmenil v ulízaného rock´n´rollového elegána s imidžom 50. rokov a dušou rebela, o čom sme sa mohli presvedčiť na včerajšom priamom prenose.
Imidž slušných chlapcov nebavil dlho ani The Beatles. V roku 1966 odhodili svoje masky a naplno začali prezentovať to, čo si myslia, rečami aj výzorom. Prvý rozruch spôsobil John Lennon výrokom, že The Beatles sú populárnejší než Ježiš, čo vzbudilo všeobecnú vlnu negatívnych ohlasov. Nechali si narásť fúzy a dlhšie vlasy, odhodili svoje charakteristické obleky, začali brať rôzne drogy, prevažne LSD a utiekali sa do Indie pre rôzne spirituálne zážitky, ktoré ich inšpirovali k tvorbe hudby.

Alex Turner a Miles Kane a John Lennon a Paul McCartney a ich niekdajšie looky
Nový look Alexa Turnera


Nie je jasné, ako sú na tom ohľadne drog Arctic Monkeys, (i keď už v klipe Why´d you only call me when you´re high ukázali ich možnú náklonnosť k dietylamidu kyseliny D-lysergovej), no na včerajšom prenose (aj počas iných interviews) sme sa mohli dovtípiť, že tak celkom čistí členovia neboli. Hlboko sa ospravedlňujem, ak je realita iná, a v skutočnosti len prešli chlapci (a najmä Alex) MK Ultra pre zmenu osobnosti. Suverénny a sebavedomý Alex vzal po výhre najhlavnejšej kategórie večera - Najlepší britský album, mikrofón do ruky a prednesom kňaza, na ktorého sa v ten večer aj podobal, s arogantným výrazom v tvári, spustil prejav dokazujúc jeho poetické vlohy: "Ďakujem. Tento rock´n´roll, hej? Tento rock´n´roll len tak nezmizne. Z času na čas môže hibernovať, ponoriť sa naspäť do močiara. Myslím, že cyklická povaha vesmíru, v ktorom existuje, si vyžaduje podvoliť sa niektorým jeho pravidlám. Ale vždy čaká za rohom, pripravený vrátiť sa z bahna a preraziť sklenený strop, vyzerajúc lepšie než kedykoľvek predtým. Áno, tento rock´n´roll niekedy vyzerá, akoby vybledol, ale nikdy nezomrie a s tým nemôžete nič urobiť. Ďakujeme veľmi pekne, skutočne si to vážim. Neberte to zle," povedal a odkázal organizátorom, že ak chcú, môžu mu tento mikrofón zaúčtovať a následne ho pustil na zem. Čo týmto gestom sledoval, je otázne, no isté je, že tým fanúšikov rozdelil na dva tábory - tí, ktorí ho pokladajú za trápneho pozéra, ktorý si pomaly, ale isto ruinuje svoju kariéru, a na tých, ktorí za ním stoja, tvrdiac, že má stopercentnú pravdu. A v čase obrovskej popularity skupín ako One Direction, na ktorých aj celkom iste vo svojom prejave Alex myslel, keďže sú to jeho "obľúbenci", a ktorí v ten večer taktiež vyhrali dve ceny, bol jeho prejav v ešte stále rockovej Británii možno viac než potrebný.



Opice sa tak stali akýmisi víťazmi večera, keď si okrem ceny za Najlepší britský album odniesli i sošku za Najlepšiu britskú kapelu. Okrem Arctic Monkeys, ktorí aj pompézne zahájili večer skladbou R U MINE, hájili tóny rocku už len David Bowie za cenu pre Najlepšieho britského mužského hudobníka a možno sčasti i Bastille s cenou pre Najlepšieho nováčika.
Ostatné ceny si rozdelili Ellie Goulding za Najlepšiu ženskú hudobníčku, Rudimental a Ella Eyre za Najlepší britský song Waiting All Night, cenu kritikov si prevzal Sam Smith a chlapčenská skupina One Direction získala po dve ceny - jednu za najväčší celosvetový dosah a druhú, za ktorú hlasovali diváci - Najlepšie video za Best Song Ever. Ak je však práve tento klip tým najlepším, čo sa za uplynulý rok v Británii urodilo, potom je na tom možno ešte horšie ako Slovensko. Samozrejme, s istou dávkou irónie, pretože táto kategória, vzhľadom na širokú teenagerskú fanúšikovskú základňu skupiny, objektívna byť nemohla.
V budúcnosti sa teda necháme prekvapiť, ako sa bude rock´n´roll vyvíjať nielen v Británii, ale i v celom svete. A vzhľadom na súčasné trendy to bude mať sakra ťažké.

Foto: xfm.co.uk, cheezburger.com, inernetfm.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára