pondelok 14. októbra 2013

Na dotyk - hra, nad ktorou budete dlho rozmýšľať













Existujú hry, na ktoré zabudnete prv, než vyjdete z divadla. Existujú hry, na ktorých sa zabavíte, či zamyslíte a tešíte sa na ďalšie. A potom sú tu hry, nad ktorými premýšľate ešte dlho po skončení a zistíte, že ich chcete vidieť ešte raz. To je prípad hry Na dotyk od anglického dramatika Patricka Marbera, ktorú uvádza Divadlo Aréna. Hru sme videli ešte v máji, no bola natoľko pôsobivá, že sa chystáme znova.
V čom spočíva jej čaro? V minimalizme a dialógoch. Na dotyk (anglicky Closer) je predovšetkým konverzačná hra, ktorá svojimi úprimnými, ostrými a vtipnými dialógmi trefne pomenúva najrôznejšie vlastnosti a situácie v živote človeka a každý divák sa v nich aspoň párkrát určite nájde. Aj keď je na pohľad komédiou, pod povrchom v sebe skrýva tragédiu zobrazujúcu prehnitosť dnešných vzťahov. Ukazuje večný konflikt ženských snov a mužských túžob, sebectvo človeka, ktoré je prirodzene zakorenené v každom z nás, spolu s hľadaním pravej lásky.

Filmový a divadelný plagát


Hra bola v roku 2004 úspešne sfilmovaná v hlavných úlohách s Natalie Portman, Judom Lawom, Juliou Roberts a Clivom Owenom, ktorí predviedli vo filme skvelý herecký koncert a o to viac sme boli zvedaví na to, ako sa úloh zhostia naši herci, ktorí napokon milo prekvapili. V roli doktora Larryho presvedčil hlavne Marek Majeský (ktorý teraz hviezdi i vo filme Kandidát), zahanbiť sa nenechal ani Martin Mňahončák v roli neúspešného spisovateľa Dana. Solídne výkony však predviedlo i ženské osadenstvo Rebeka Poláková v postave Jane/Alice, ktorá sa aj trochu na Natalie Portman podobá, či Soňa Norisová v úlohe trpiteľky Anny. Ak ste videli film, môže vás divadelná hra prekvapiť menšími odlišnosťami a scénami navyše, ktoré v originálnom scenári hry boli a vysvetľujú mnoho nevypovedaného z filmu.
Ak patríte medzi konzervy, rátajte s tým, že vás môžu uraziť mnohopočetné nadávky či otvorené sexuálne konverzácie, ktoré sú však v hre úplne na mieste a dodávajú jej patričnú autentickosť. Neodporúča sa však pre divákov mladších ako 18 rokov.
Divadlo Aréna po vypredaných predstaveniach v máji pokračuje s ďalším 20. októbra, ktoré je však tiež takmer vypredané, no šancu máte opäť 18. a 26. novembra, či zajtra, 15. októbra v Martine, kde bude divadlo s touto hrou hosťovať v Národnom dome.
Pre nás určite hra roka a rozhodne odporúčame jej návštevu.








Réžia: Juraj Bielik
Dramaturgia: Zuzana Šajgalíková
Preklad: Miroslav Beblavý
Scéna a kostýmy: Marija Havran
Hrajú: Alica/Jane - Rebeka Poláková, Anna - Soňa Norisová, Larry - Marek Majeský, Dan - Martin Mňahončák
Dĺžka: 2 hod. s prestávkou

Rezervácie a program na: www.divadloarena.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára