sobota 28. decembra 2013

John Cooper Clarke vzdáva poctu Arctic Monkeys prednesom básne I wanna be yours

john-cooper-clarke.jpg
Ak máte radi poslednú pieseň na albume AM od Arctic Monkeys - I wanna be yours, asi ste už počuli, že jej verše pochádzajú z pera kultového anglického básnika Johna Coopera Clarkea, ktorý je pre Alexa Turnera odmalička veľkým vzorom. Tentokrát však aj samotný JCC vzdal poctu Alexovi, keď vo svojom videu adresovanom Arctic Monkeys vyzdvihol jeho prácu na piesni a zarecitoval jeho celú pôvodnú báseň.

Legendárny anglický básnik John Cooper Clarke bol inšpiráciou pre hudobníkov už od konca 70.tych rokov, keď sa ním inšpirovali Joy Division či The Fall a jeho vplyv pokračuje až dodnes - pri písaní textov sa stal najväčším vzorom aj pre Alexa Turnera, ktorý ho nazval v dokumente Evidently John Cooper Clarke "my fucking hero" a jeho meno má dokonca vytetované na ramene.


Prvé stretnutie mladého Alexa a jeho idola Johna Coopera Clarkea
Obdiv k nemu Alex ukázal v poslednej piesni na poslednom albume AM s názvom I wanna be yours, keď v nej použil názov i verše z Clarkovej básne. Alex použil skoro všetky verše, ktoré mierne poupravil pre potreby piesne a pridal ešte jednu slohu. A Johnovi sa očividne táto balada zapáčila, pretože nedávno prekvapil kapelu videom, v ktorom uznáva kvality piesne a spôsob, akým báseň Arctic Monkeys pretavili do hudobnej formy a nabáda ľudí, aby si kúpili album AM, kým ešte je, pretože je tak dobrý, že každá z jeho piesní by mohla byť singlom. 
"Všetka česť môjmu spolulyrikovi Alexovi Turnerovi za rozpoznanie romantickej podstaty tejto básne. To, čo tu urobil je veľmi ťažká vec - pretavil báseň do piesne, s pár jeho vlastnými veršami. Zmenil ju z tak trochu komediálneho diela na plnohodnotný lovesong", vraví vo videu a následne spustí recitál/polorap tejto básne spôsobom, akým to vie len on.
Pozrite sa na to:



Celý text básne Johna Coopera Clarka nájdete tu.
A na porovnanie celý text piesne od Arctic Monkeys tu.

Zdroj a foto: telegraph.co.uk, gigwise.com, nme.com, tumblr.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára