streda 1. októbra 2014

Rotterdam sa môže pýšiť novou atrakciou - otvára novú úchvatnú tržnicu

Ak neviete, kde si spríjemniť sychravú jeseň a láka vás odísť za hranice našej krajiny, máme pre vás skvelý tip. Rotterdam totiž dnes otvára novú dominantu mesta - obrovskú tržnicu  Markthal, ktorá sa tak pripojí k ďalším povinným zastávkam tohto holandského prístavu.

Výnimočnú oblúkovitú tržnicu dnes otvorila kráľovná Maxima po piatich rokoch od začatia výstavby. Ide o prvý zastrešený trh jedla v Holandsku a architekti sa inšpirovali podobnými budovami v Barcelone, Valencii či Štokholme. Zaujímavosťou je, že okrem trhu jedla sa vo farebnej streche stavby nachádza vyše 200 bytov a ide tak o unikátne spojenie bývania a nákupov priamo v centre mesta. Návštevníci, ktorých bude odhadom 4 až 7 miliónov ročne, môžu pod 40 metrov vysokou kopulou jesť, piť, kávičkovať na terase, parkovať a nakupovať tovar z takmer stovky stánkov. Dostanete tu napríklad čerstvú zeleninu a ovocie (tak ako vidíte na obrazoch kopuly), ryby z prístavu, kávu z rôznych kútov sveta, lokálnu zmrzlinu, syry či tzv. exluzívne slow food. V kopuli sa budú okrem bytov nachádzať aj reštaurácie či supermarket.

Celková plocha budovy je 95 tisíc metrov štvorcových a tento vskutku ambiciózny projekt si dáva za úlohu premeniť časť Laurenskwartier, kde sa tržnica nachádza, na živé a pulzujúce miesto. A my si myslíme, že sa mu to určite podarí. 
Tak čo, už bookujete letenky?

Nová tržnica sa stala skutočnou dominantou mesta.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára