streda 15. januára 2014

Už žiadne chemikálie - zázračný ocot pre šetrné čistenie

Reklamy nás odmalička presviedčajú, že len použitím chemických prípravkov na upratovanie môže byť naša domácnosť čistá a svieža. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako upratovali a čistili naši predkovia, keď o týchto chemikáliách ešte ani nechyrovali? Odpoveď zrejme tušíte - tak, ako takmer pri všetkom, aj pri upratovaní môžeme využiť prírodné zdroje, ktoré nie sú škodlivé pre ľudský organizmus a sú šetrné taktiež pre životné prostredie. V nasledujúcich tipoch si môžete lacno a rýchlo pripraviť čistiace prostriedky na rôzne použitie, ktoré majú jedného spoločného menovateľa - biely ocot.

Ocot je skvelým ochucovadlom v kuchyni a ešte lepší čistiaci prostriedok - je prírodný, lacný a na rozdiel od chemických čistiacich prípravkov neškodlivý pre vaše deti či domáce zvieratá. Jeho zmiešaním s rôznymi prírodnými produktmi získate prípravky vždy na iný účel. Vyskúšajte nasledujúce tipy a chemické prostriedky budete v drogériách obchádzať oblúkom:


1. Univerzálny čistiaci prípravok - ocot s pomarančom
Pri najbližšej konzumácii pomaranču rozhodne nevyhadzujte jeho šupky. Dajte ich do zaváraninového pohára, zalejte octom, pevne uzavrite a nechajte pár dní zložky prepojiť. Vznikne vám prírodná čistiaca esencia so skvelou vôňou, ktorou vydrhnete skutočne všetko. A takmer zadarmo!

2. Čistiaci prostriedok na podlahu 
Zmiešajte šálku bieleho octu so šálkou sódy bikarbóny a polievkovou lyžicou prírodného tekutého mydla (nájdete napr. v bio obchodoch). Zmes zalejte horúcou vodou a vaša podlaha bude žiarivá ako nikdy predtým.

3. Zmes na vyčistenie okien
Sklo najlepšie vyčistí najjednoduchší recept z celého nášho zoznamu - pol šálky octu zmiešajte s dvomi šálkami vody a nalejte do rozprašovača. Už ste niekedy videli cez okná lepšie?

4. Vaňa a kachličky
Aby bola vaša vaňa a kachličky žiarivo biele, vyskúšajte zmes z tretiny šálky sódy bikarbóny, dvoch polievkových lyžíc octu a pol šálky ružového oleja (nájdete tiež v bio-shopoch, cena cca 3 eurá).

5. Problémová výlevka
Všetci mi dáte určite za pravdu, že s výlevkou vedia byť pri jej čistení najväčšie problémy - nečudo, veď sa cez ňu týždenne premelie toľko mastnoty, špiny či spáleniny, že by bol skôr zázrak, keby zanesená nebola. Aj napriek tomu však na ňu nemusíte liať hektolitre chemikálií. Radšej do nej nalejte pol šálky sódy bikarbóny, jednu šálku octu a nechajte pôsobiť cca pol hodiny. Po uplynutí doby ju zalejte vriacou vodou a vaša výlevka bude znovu ako nová.

6. Škvrna na koberci
Na škvrny rozhodne nemusíte kupovať známy výrobok, ktorý sľubuje, že si s nimi poradí. Stačí vám aj obyčajný ocot zmiešaný s vodou, ktorý nanesiete na postihnuté miesto a necháte pár minút pôsobiť. Potom vydrhnite kefou a ak vám bude vadiť octový zápach, môžete na miesto ešte naniesť prírodné mydlo zmiešané vodu a opäť vydrhnúť.

7. Čistý nerez
Zmiešajte ocot, vodu a desať kvapiek esenciálneho oleja, napríklad citrusový či levanduľový. Nastriekajte rozprašovačom a utrite.

Poznáte aj nejaké iné recepty na prírodné čistiace prostriedky? Napíšte nám do komentárov.


Foto: bbc.co.uk, fresh.iprima.cz, allthegoodthings.com


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára