piatok 27. decembra 2013

TOP 10 najlepších albumov roku 2013 podľa KultArény

2013.jpeg
Rozhodli sme sa priniesť náš subjektívny rebríček najlepších nahrávok roka 2013, ktorý by však mal byť objektívny. Haha. Samozrejme každý má iný vkus, no práve nasledujúce albumy sú tie, ktoré najviac znásilňovali naše prehrávače.

Aj rok 2013 bol plodný na skvelú hudbu, aj keď by ste to možno pri pohľade na bežnú hitparádu nikdy nepovedali. Ale ten, kto má schopnosť odlišovať a vyhľadávať, a nielen slepo naslúchať rádiám, vie, že hudobné klenoty sa dajú nájsť aj v tejto dobe. Pozrite sa na našu desiatku najlepších albumov pre rok 2013:

10. Paul McCartney - New

Legendárny Beatle to svojím Novým albumom poriadne natrel aj jeho omnoho mladším kolegom z rockovej scény - nahrávka je našlapaná od začiatku do konca, ťažko uveriť, že tak živý album nahral vyše 70-ročný pán. Na albume sa nebojí ani nových zvukov a nástrojov, ale darí sa mu popritom ponechať aj svoj typický "beatle" zvuk. Jeho láska k hudbe a kreativita je obdivuhodná a New sa právom zaradil medzi najlepšie nahrávky roka.

9. Nick Cave & Bad Seeds - Push the sky away


Ro(c)k 2013 sa niesol v znamení nahrávok rockových legiend a velikánov - David Bowie, Paul McCartney či Nick Cave - títo všetci nahrali vynikajúce albumy, z ktorých najoslavovanejším sa stal práve album Nicka Push the sky away. Nick nepriniesol v rámci jeho tvorby nič nové, a to je u neho dobre. Jeho dobre známe melancholické, atmosferické a podmanivé melódie obohotené jeho teatrálnym spevom s vynikajúcimi textami zaručil, že táto nahrávka sa stala jednou z udalostí tohto roka.

8. The National - Trouble will find me


Kapela The National je už zárukou kvality, čo potvrdila aj na jej šiestom albume s názvom Trouble will find me, ktorý vyšiel v máji. "Inteligentný" rock, ktorý obohacujú zaujímavé texty plné slovných hračiek a zvratov, ktoré sa zavŕtajú vo vašej hlave ukazuje, že The National zostávajú konštantne vo forme a nemusíme mať o ich budúcnosť obavy. 

7. Loadstar - Future Perfect


Aj drum & bass má zastúpenie v našej TOP 10, vďaka zásluhe anglických producentov Loadstar, ktorý svojím debutovým albumom priniesli kvalitnú nádielku do elektronickej hudby. Black & White je pre nás d&b trackom roka a rozhodne sa tešíme na ďalšiu produkciu.


6. Atoms for Peace - AMOK


Thom Yorke vo svojom projekte Atoms for Peace upustil uzdu tomu, čo ho zadržiavalo v Radiohead a naplno vyjadril v piesňach na albume AMOK svoju "weirdness" (teraz viac než inokedy si stále môže spievať I´m a weirdo - aspoň to hudobné - ale v tom dobrom slovazmysle). Album nie stráviteľný pre každého, no tým, ktorí sa mu oddajú a otvoria, pripraví cestovanie mysľou a jej rôznymi nepoznanými zákutiami, o čom sme sa mohli presvedčiť aj na tohtoročnej Pohode.


5. Rudimental - Home


Rudimental z ničoho nič vtrhli na (nielen) elektronickú scénu ako veľká voda a odvtedy zbierajú jeden úspech za druhým. Home sa stal megaúspešný aj vďaka obrovskému hitu Waiting All Night, ďalšie úspešné boli Feel The Love či Not Giving In. Zdá sa, že to bol rok Rudimentalu a my sme radi, že sme ich mohli vidieť i naživo na festivale BA City Beats.


4. Editors - The Weight of your love


Možno pre mnohých prekvapivé umiestnenie a priznávame, že aj nám spočiatku tento album nejak prechádzal okolo uší. Možno to bolo spôsobené prvým singlom "A Ton of love", ktorý bol na Editors tak nejak veselý a nehodil sa nám k nim. No niekedy sa oplatí dávať veciam, a hudbe obzvlášť druhú šancu a neoľutovali sme. Vnútro albumu totiž ponúka aj songy, na aké sme u Editors zvyknutí a zrazu máme problém vybrať ten najlepší z nich. Obzvlášť skvelá je Sugar, dojemná The Phone Book, atmosferická Honesty, či typické editorskovky Bird of Prey či Two hearted spider. Kto nepočul, rozhodne napraviť!

3. Foals - Holy Fire


Tretí album od Foals je najvyzretejším počinom tejto britskej kapely, čo sa prejavuje aj v tom, že na pravé ocenenie tejto nahrávky budete potrebovať viac prehraní. Práve pri každom jednom ďalšom počutí budete objavovať nové a nové klenoty, či už zvukové alebo textové a práve albumy, ktoré majú čo ponúknuť aj pri x-tom prehratí, sú tie najlepšie. Holy Fire je, aj napriek peckám ako Inhaler či veselkám My Number, veľmi intímny a vyspelý album, ktorý oceníte v ktoromkoľvek období či rozpoložení. Top track - Milk & Black Spiders a Inhaler!

2. James Blake - Overgrown


Post-dubstepový experimentátor svojím albumom Overgrown vytrel oči všetkým svojim súperom, keď zaň vyhral prestížnu Mercury Prize. Hra so zvukmi, nepredvídateľné melódie s klávesmi či syntetizátorom, basové linky a uhraničivý spev tohto anglického talentu robia z tohto albumu vynikajúci zážitok, ktorý možno neohúri na prvé počutie, no po pár razoch zistíte, že si piesne mimovoľne pospevujete a máte potrebu si ho hneď zapnúť.

1. Arctic Monkeys - AM


Prvé miesto nemôže byť prekvapivé pre nikoho, kto čítal našu oslavnú recenziu na tento vynikajúci album Arktických opíc. Vynikajúca Do I Wanna Know je pre nás hymna tohto roka, zahanbiť sa nenechá ani R U Mine, soulový singel One For The Road, silné miesto má kapela i v pomalších piesňach ako lennonovská No. 1 Party Anthem či I Wanna Be Yours. AM vyšiel v septembri a stále u nás fičí na plné obrátky. A to vypovedá o výnimočnom a nadčasovom albume, ktorému právom patrí náš titul Najlepší album roka 2013!


Albumy, ktoré sa nedostali do nášho TOPu, ale boli veľmi blízko:

David Bowie - The Next Day
Emika - Dva
Disclosure - Settle
Arcade Fire - Reflektor
Daft Punk - Random Access Memories
Anna Calvi - One Breath

Sklamania roka 
Tak veľmi sme sa tešili na nasledujúce, dlho očakávané albumy, ale nedostali sme práve to najlepšie, aj napriek pár dobrým trackom. Tak snáď zase nabudúce.

Kings of Leon - Mechanical Bull
Chase & Status - Brand New Machine

TOP 3 najlepších slovenských albumov za rok 2013:

3. Zlokot - Slowakische Idiot
Slovenský idiot je skvelou kombináciou rapu, punku a dômyselných textov. A na koncertoch je jeho prevedenie ešte lepšie.

2. Talkshow - Kunst
Talkshow svojím skvelým druhým albumom potvrdili svoju pozíciu na slovenskej indie scéne a jeho úderné melódie doplnené aj o pomalšie balady z neho robia nahrávku, na ktorú môžme byť pyšní a nestratila by sa ani v šírom svete.

1. Walter Schnitzelsson - Fever
Jedna z našich najtalentovanejších mladých krví, kapela Walter Schnitzelsson, nabehla na scénu svojím vynikajúcim debutom, ktorý si okamžite získal nespočet ľudí. Chytľavé melódie, skvelý zvuk a výborné koncerty zaručujú, že kapelu čaká skvelá budúcnosť, na ktorú sa už teraz veľmi tešíme.

2 komentáre:

  1. Myslím že top slovenský album tohto roku je od NVMERI

    OdpovedaťOdstrániť
  2. som asi jediný človek na Slovensku, ktorý si myslí že Walter Schnizzelsson a Zlokot sú absolútne nanič kapely....

    OdpovedaťOdstrániť