piatok 15. novembra 2013

Newyorčania sa včera lúčili s Louom Reedom

loureed.jpg
Včera sa v New Yorku na Lincolnovom bulvári uskutočnil trojhodinový memoriál na počesť Loua Reeda, ktorý umrel pred troma týždňami. Nebolo to žiadne masové podujatie, ale tichá a milá spomienka na veľkého hudobníka, sprevádzaná len jeho piesňami z reproduktorov.

Okolo 150 ľudí, ktorí prišli na spomienku, si sadali na lavičky, opierali sa o stromy a počúvali Reedove piesne. Niektorí na ne tancovali, ďalší sa rozprávali o jeho diele a dokonca prišla aj jeho manželka Laurie Anderson, ktorá sa ochotne zhovárala s bežnými ľuďmi. Mnohí zarytí fanúšikovia Reeda priznali, že práve on bol dôvod, prečo sa presťahovali do New Yorku, keďže jeho hudba je zosobnením tohto nikdy neutíchajúceho mesta. Tu pôsobil, tu tvoril a písal o všetkom, čo sa tu deje. A keďže The Velvet Underground úzko spolupracovali v 60.tych a 70.rokoch s Warholom, ktorý bol vtedy newyorskou ikonou, mnohí chceli byť práve tam, kde sa koncentruje umenie a tvorí história.
Po každej piesni z reproduktorov nasledoval malý potlesk. Niektorí ľudia skrývali slzy za slnečnými okuliarmi, deti tancovali na piesne o prostitútkach a feťákoch. Neboli tu žiadne teatrálne výjavy s plagátmi, vystúpeniami a prejavmi. Len Reedov hlas v piesňach, ktoré vybrala jeho rodina a priatelia.
Ako povedal jeden z fanúšikov: "New York bez Loua Reeda je nepredstaviteľný".

Pozrite sa, ako to na memoriáli vyzeralo:


Manželka Loua Reeda - Laurie Anderson počas rozhovoru s fanúšikmi

Lou Reed s Warholom v New Yorku v 60.tych rokoch
















Zdroj a foto: huffingtonpost.com, guardian.co.uk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára