pondelok 7. októbra 2013

Malý lomo report z Moskvy



Moskva je obrovská, preľudnená, chaotická a uponáhľaná, so stále všadeprítomnými komunistickými symbolmi a megalomanskými stavbami, ale aj s množstvom krásnych parkov či rovno parčiskov, kde si môžu ísť Moskovčania a turisti oddýchnuť od neustáleho ruchu. S mínusovými teplotami už v septembri a štyridsať stupňovými horúčavami v lete sa neodvažujeme poradiť vhodný čas na návštevu, ale je isté, že aspoň raz za život ju zažiť musí každý:)

Red square on fire!










Slávne Červené námestie, jeden z najväčších ruských symbolov, toľkokrát predtým videné, že očakávania môžu byť priveľké. Ale počas mojich ciest som sa už naučila, že tie najhlavnejšie symboly a pamiatky nebývajú ani zďaleka také úžasné a veľkolepé, ako si ich predstavujeme z fotiek. Síce som si predtým predstavovala Červené námestie asi dvakrát tak veľké, ale ani realita príliš nesklamala. V čase našej návštevy bolo zapratané veľkým pódiom s olympijskou symbolikou (Rusi sa už očividne pripravujú pol roka dopredu), ale pohľad na vyčančané a neuveriteľne farbami hýriacie "cibulky" - vežičky na Chráme Vasilija Blaženého to všetko vynahradil. Bol síce tiež menší, než vyzerá na fotografiách, ale rovnako krásny a žiadna z tisíc fotografií, ktoré sme nacvakali ako blázni, ho dostatočne nevystihujú. (A to ani nehovorím o týchto lomofotkách:)


Katedrála na rieke Moskva











































Typické ruské drevenice či dreveničiská na Izmailovskom trhu





























Pre každého sovietskeho nadšenca je Izmailovský trh povinnosťou. Na tomto mieste sa dajú nakúpiť suveníry a predmety s pravou komunistickou tematikou od rôznych odznakov, čapíc, plagátov s kladivom a kosákom, cez rôzne vyznamenania a spisy, po matriošky, stovky rôznych matriošiek od výmyslu sveta za (oproti predraženému centru) skvelé ceny. Nie je problém nájsť matriošky s Putinovou či Obamovou podobizňou, ale taký suvenír by asi vaši blízki dostať nechceli. Či? Napriek tomu, že bol septembrový deň, bolo počas našej návštevy trhu neuveriteľne zima. Teplota sa asi nevyšplhala nad nulu (nadránom dokonca poletoval sniežik) a miesto upomienkových predmetov sme kupovali rukavice. Ešte šťastie, že bolo blízko múzeum vodky! A nič nepoteší viac, než ochutnávka zdarma. Priznám sa, išli sme tam hlavne kvôli tomu. Zima bola hrozná. Po prezretí všetkých možných i nemožných fliaš a značiek nám naliali výbornú vodku s dvomi uhorkami. Pre nás trochu čudné kombo, no bolo to výborné, pretože uhorka skvelo zneutralizuje chuť a žáhu. Dali by sme si aj viac, ale išli sme ďalej, pozrieť neďaleké krásne drevenice, v ktorých boli, samozrejme, opäť oddávacie miestnosti pre mladomanželov. Svadby svadby všadeprítomné, čítajte nižšie.



















Prvé ruské koleso v Izmailovskom parku
























Izmailovský park sa nachádza neďaleko trhu, tak sme sa išli pozrieť aj tam. A urobili sme dobre. Počas našej návštevy tam nebolo ani nohy a to je naozaj obrovský park. Opadané lístie, ponuré počasie, postupovaním hlbšie do parku narazíte na osamelé, niektoré ošarpané kolotoče, atmosféra ako z hororu alebo iného psycho filmu, krása. Pri fotení kolotočov k nám podišiel prvý človek, ktorého sme v pakru uvideli - stará babička, ktorá nám niečo hovorila po rusky, chcela nám predať jazdu. Odmietli sme (doteraz neviem prečo!), ale ktovie, kam by sme sa tou jazdou dostali. Možno by sme si trochu pocestovali v čase a dostali sa do úplne iného medzipriestoru. Alebo hororu. A s najväčšou pravdepodobnosťou nikam. Ale určite by to bolo fajn.













Vodka múzeum:)























Druhé ruské koleso (kolesá?) v Izmailovskom parku












Caricyno park, alebo všade samé nevesty











Rusi milujú svadby, ženia sa/vydávajú už (na naše pomery) v skorom veku, okolo 20-tky. A o tom sme sa mohli presvedčiť aj v parku Caricyno, ktorý sa nachádza na okraji Moskvy. Dostať sa doň bola celkom fuška, cez rôzne pochybné ulice až po nesprávne odbočenie, takže sme ho museli takmer celý obchádzať. Je fakt obrovský! Po príchode do parku sme sa dostali pri veľkú fontánu, z ktorej hrali tie najtuctovejšie, gýčové zamilované pesničky a potom to začalo. Jedna nevesta, ženích, fotografovanie, odchod. Po minúte sme zbadali ďalšiu nevestu, ženích, fotografovanie, odchod. Ako na bežiacom páse, striedali sa tam naozaj veľkou rýchlosťou, narátali sme ich za hodinu okolo 17! Naozaj originálne, pomyslíte si, a človeku je z toho tak nejak nevoľno. Aj keď síce Rusi milujú svadby, to, čo nastáva po nich, asi až tak veľmi nemilujú. Spoločný reálny život už je iná muzika a Rusko patrí medzi krajiny s najväčšou rozvodovosťou mladých na svete.
Ak sa však nenecháte odradiť všadeprítomnými nevestami v bielych obrovských šatách a postúpite do parku hlbšie, určite nebudete sklamaní. Rozľahlý park, ktorého vykopávky pamätajú už 11. storočie a neskôr si ho kúpila Katarína Veľká, ktorá ním bola očarená, rozhodne očarí aj vás nádhernou nedotknutou prírodou, jazerom a obrovským neo-gotickým palácom vybudovaným na jej počesť.













Palác v parku Caricyno


















































Čudo:)











Foto: ©KultArena

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára