utorok 8. októbra 2013

FILTH - film tak šokujúci, že ho takmer zakázali











Nechutný, úchylný, perverzný, odporný, ale i nesmierne vtipný a zábavný - také prívlastky už stihol dostať britský film Filth (v slovenskej distribúcii Prasák), ktorý mal nedávno celosvetovú premiéru a tá slovenská ho čaká už 24. októbra. O čo ide? (Aktualizácia: Premiéra filmu sa presunula na 5. 12. 2013)
Film je adaptáciou rovnomenného románu spisovateľa Irvina Welsha, autora svetoznámeho Trainspottingu, a tak môže divák tušiť, aký charakter bude tento príbeh mať. Hlavná postava Bruce Robertson je policajt, ktorý sa chce vyšvihnúť vyriešením svojho momentálneho prípadu, čo chce však dosiahnuť maximálne nekalými praktikami.
Román Filth bol filmovými tvorcami často označovaný ako "nesfilmovateľný". Napokon sa ho ujal režisér John S. Baird a ukázal, že tento príbeh dokáže fungovať aj na plátne. A to najmä vďaka výkonu Jamesa McAvoya, ktorý sa podľa mnohých kritikov pre rolu Brucea narodil. Rozprávačom je, tak ako sme u Welshových románov zvyknutí, hlavná postava a takisto aj tu môžme čakať prerod protagonistu k lepšiemu. Najskôr však budeme sledovať množstvo eskapád, ktoré Bruce vykonáva - pije ako dúha, fetuje, nadáva, sexuje, mláti sa - skrátka samé špinavosti, alebo lepšie, podľa slovenského prekladu, samé prasačiny. Ale práve to sú atribúty, na ktorých film stavia. A to je vidieť aj v prasačinami prešpikovanom traileri, ktorý je, samozrejme, mládeži neprípustný. Tak nieže si ho pozriete, ak ste ešte nemali 18!

Tešíme aj na náš obľúbený škótsky prízvuk...:P


Režisér šiel do filmu so zámerom šokovať, veď ako sám vraví: "Žiadny divák nechce vyjsť z kina a povedať si: ´Hmm, bolo to okej´. Chce vyjsť z kina a povedať si: ´Preboha, to bolo príšerné´ alebo ´Wau, to bolo super!´" A film bude mať na diváka určite nejaký dopad, pretože nie každý je pripravený vidieť Jamesa McAvoya, ktorý hral doposiaľ totálne odlišné roly, ako inhaluje kopy kokaínu či praktikuje sado-maso, avšak okrem toho aj ukazuje svoje herecké umenie - v jednej chvíli je agresívny, potom zraniteľný až šialený a práve táto rola ho môže dostať konečne medzi hereckú elitu. A takisto mu zabezpečiť účinkovanie v kulte, ktorým sa Filth podľa britských médií môže stať. To ukáže až čas, ale váš názor naň si budete môcť utvoriť v kinách už od 24. októbra.














Zdroj a foto: upcoming-movies.com, thedailybeast.com, theguardian.com

1 komentár: