pondelok 16. septembra 2013

Top 10 najlepších koncertov slovenského festivalového leta 2013


Leto sa bohužiaľ pomaly ale isto rúti do svojho cieľa a tak ako vždy, keď niečo dobré končí, s nostalgiou rekapitulujeme a spomíname na najväčšie highlighty. Slovenské festivaly priniesli aj tento rok množstvo skvelých vystúpení a koncertov a nebolo ľahké vybrať len tých desať najlepších, i keď s prvým miestom sme si boli istí od začiatku. Hodnotíme len koncerty, na ktorých sme boli, všetko sa stihnúť nedalo. Pozrite si subjektívno-objektívne poradie KultArény:


10. Friky Flink and Mark Freetchy (Grape Festival)















V rámci starej dobrej pravdy, že najlepšie veci sa objavujú náhodne a nemusia mať najzvučnejšie mená, sme našli aj toto české zoskupenie, ktoré hralo na Grape vrámci sobotnej noci. Audiovizuálny showset vrámci Videoflink Scratchtour, kde DJ Flink živo pracoval s rôznymi videoklipmi i vlastnými vizuálizáciami a remixami, preložený elektronickou hudbou a Markovými akustickými bicími, nenechal chladným počas chladnej noci nikoho.


9. Kaiser Chiefs (Pohoda festival)













Kaiser Chiefs mali byť pôvodne zahrievačmi pred hlavnými hviezdami štvrtkovej noci The Smashing Pumpkins, no ukázali, že vedia zaujať rovnako, ak nie viac, ako oni. Predviedli nielen svoje známe energické vypalovačky, ale aj pomalšie piesne ako napr. doposiaľ nevydanú novinku Coming home. Napriek neistému a tichšiemu zvuku na hlavnom Bažant stagi tak predviedli skvelú show, ktorá správne naladila na celý festival.


8. Ky-mani Marley (Uprising festival)











Tento koncert dávame do kategórie "podmazový", čo nemyslíme tentokrát hanlivo. Pohodová atmosféra, omamná vôňa, príjemný vánok, tance, pozitívni ľudia a k tomu skvelý Ky-mani, ktorý so svojou kapelou predviedol nielen svoju tvorbu, ale aj hity a auru svojho legendárneho otca. 



7. The Big Pink (Grape festival)


















O tom, že sú The Big Pink výbornou kapelou, sme vedeli už dávno. A na Grape ukázali, že naživo sú ešte lepší. Angličania predviedli atmosferickú show s množstvom surových gitár, elektroniky a skvelým spevom speváka Robbieho, zazneli ich najznámejšie ale i doposiaľ nevydané piesne. Počas koncertu sa mnoho divákov pozeralo opačným smerom než je pódium, čo sme najprv nechápali, no keď sme sa tam pozreli aj my, zistili sme prečo. Celá obloha bola vďaka zapadajúcemu slnku zahalená do symbolickej ružovej farby a koncert bol tak naozaj  "big pink".


6.  DUB FX (Grape Festival)


Očakávané vystúpenie tohto Austrálčana sme bohužiaľ nestihli kvôli búrke úplne celý, no aj tak stačil na naše šieste miesto. Koncert tvorený len jeho hlasom a vlastnými loopami, kde prechádzal ľahko od drum´n´bassu, dubstepu a beatboxu cez reggae až po hip hop, bol unikátny a energický a dostatočne naladil a rozprúdil búrkou zmohnutých ľudí na celú piatkovú noc.


5. Rudimental (BA City Beats)













Nový festival BA City Beats, ktorý otvoril letnú festivalovú sezónu, sa mohol hneď na prvom ročníku pochváliť mnohými zaujímavými menami, medzi ktorými bolo aj anglické elektronické zoskupenie Rudimental. Kapela predviedla skvelú show plnú rôznych nástrojov, kvalitných spevov a piesní prevažne z ich posledného vydareného albumu "Home". O tom, že kapele ide karta svedčí aj ich nominácia na najlepší album roka v prestížnych Mercury Prize.


4. Nick Cave and the Bad Seeds (Pohoda Festival)
















Pre mnohých najlepší koncert leta a nevyvraciame im to. O Nickovom vystúpení toho bolo popísaného mnoho, tak nemá zmysel opakovať to isté. I keď sme koncert nevideli celý, Nick bol fenomenálny a atmosferický, jeho hlboký hlas, hutné gitary a bicie sa rozliehali do všetkých lesov okolitých kopcov a divákov utvrdil v tom, prečo sa mu hovorí žijúca legenda. 


3. Crystal Fighters (Grape festival)











Crystal Fighters prišli po piatkovom výdatnom daždi na pódium ako ďalšia veľká voda. Avšak tentokrát v tom pozitívnom zmysle. Ich koncert sa odohral presne medzi dvoma búrkami a znamenal šťastnú oázu pre všetkých Grape návštevníkov plnú pozitívnych emócií a radosti. Početná kapela roztancovala skrehnutý dav so svojimi najväčšími hitmi, používala najrôznejšie nástroje a spevák Sebastian si to bláznivo behajúc po pódiu očividne užíval tiež. Po skončení koncertu sa obloha opäť zatiahla a začala ešte hrozivejšia búrka no. 2 a nik nevedel, ako to s programom bude ďalej vyzerať. Ale aj keby už nik nevystúpil, kryštáloví bojovníci stáli za všetky drobné.


2. Kiril Dzaikovski (Pohoda Festival)













Tento koncert považujeme za najväčšie prekvapenie festivalového leta. Kirila sme pred Pohodou i v buletíne nepochopiteľne prehliadli, možno kvôli menu evokujúcemu klasickú hudbu. Toto macedónske zoskupenie malo tú smolu, že hralo počas Nicka Cavea a mnohým preto ušiel, čo je veľká škoda. Nás zachránila zima a sveter, ktorý sme si šli vziať do stanu práve okolo Orange stagu. Divoko skákajúca speváčka a rapperka TK Wonder, huslisti hrajúci macedónske ľudové melódie prekladané Kirilovými dubstepovými beatmi, vokalista Ghetto Priest a MC Wasp, ktorému to neuveriteľne mlelo, bola taká neodolateľná kombinácia, že na Nicka Cavea sme sa už nevrátili.


1. Atoms for peace (Pohoda festival)















O prvom mieste neboli od začiatku žiadne pochybnosti. Príchodom Thoma Yorka a spol. na pódium sa Bažant stage a ľudia pod ním akoby ocitli na inej planéte, kde sa nevnímal čas ani priestor, iba umenie, ktoré predvádzala pätica týchto fantastických hudobníkov. Atoms for peace po celé dve hodiny koncertu doslova hypnotizovali nás i ľudí naokolo a všetci neveriacky krútili hlavami. Vrcholmi koncertu boli skladby Cymbal Rush a najmä Harrowdown Hill. Keby sa tak dal vrátiť čas a zažiť tento výnimočný koncert znova... Na druhú stranu však možno treba jedinečné veci zažiť iba ten jeden jediný krát.


Špeciálne miesto pre slovenských vystupujúcich: Malalata - tento elektroswingový soundsystem urobil na všetkých troch najväčších slovenských festivaloch výborné show, hlavne na Pohode a právom im patrí naša veľká pochvala.

Najlepší letný koncert mimo festivalov: Pete Doherty/ KC Dunaj - miesto koncertu bolo naňho trochu pritesné, ale aj napriek potu a tlačenici patril tento koncert (druhý v poradí!) k tomu najlepšiemu (nielen) z tohtoročnej koncertnej úrody.


Tak čo, súhlasíte, či máte úplne iné poradie? Neváhajte a podeľte sa o svoje názory a návrhy v komentároch. Aj keď možno nebudeme súhlasiť, radi si ich prečítame ;)



Foto: KultAréna, atlas.sk, redbull.com, pluska.sk, ohudbe.sk, noviny.sk, facebook.com

4 komentáre:

  1. Atoms tam nemajú čo hladať a ani Nick Cave! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Osobne si myslím, že Atoms sú na prvom mieste iba kvôli tomu, že Thom. Mne osobne sa páčili, tešil som sa na nich, ale koncert Nicka ich určite predčil.Chýbala mi nejaká komunikácia s publikom, celý kolektív, možno až na Fleu, bol akosi statický. Nebol tam ten power, čo som čakal. Aspoň z môjho pohľadu. V top 10 mi chýba tam Bonobo a Dubioza Kolektiv ktorí spravili totálne inferno na Orange stage. Samozrejme aj mnoho iných kapiel ktoré boli tento rok na Slovenských festoch, ale to už by nebola top 10 ale top 30;).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bonobo a Dubioza urobili skvele koncerty a boli blízko nášho topu :)

    OdpovedaťOdstrániť