štvrtok 31. októbra 2013

Mercury Prize 2013: James Blake porazil Arctic Monkeys, Bowieho či Rudimental

Včera večer sa v Londýne uskutočnilo 22. odovzdávanie prestížnych cien Barclaycard Mercury Prize, kde sa každoročne vyhlasuje najlepší album roka Británie či Írska. Tohtoročným víťazom sa stal britský elektro spevák a producent James Blake, ktorý porazil také mená ako David Bowie, Arctic Monkeys, Disclosure či Rudimental.

25-ročný menovec amerického tenistu zvíťazil so svojím druhým albumom Overgrown, pričom sa mu podarilo svoju nomináciu premeniť na druhýkrát. Prvýkrát bol nominovaný za svoj debutový album James Blake v roku 2011. Hudobník vo svojej tvorbe kombinuje prvky elektroniky, trip-hopu, post-dubstepu, či soulu. Na koncertoch vystupuje pomocou klavíra, počítača, syntetizátora či nahratých bicích.



V tomto ročníku súťažil s Arctic Monkeys, ktorí boli nominovaný za svoj piaty album AM, Davidom Bowiem za jeho comebackový album The Next Day, Disclosure za album Settle, Rudimental s debutovým albumom Home, Villagers s ich druhou nomináciou za album Awayland, či stávkovou favoritkou Laurou Mvulou za album Once I was an Eagle.
Počas večera väčšina nominovaných aj zahrala, kvôli povinnostiam neprišli David Bowie a Laura Mvula. Zahrali aj Foals či Jake Bugg.
V minulosti boli víťazmi tejto súťaže napríklad Primal Scram, Elbow, Badly Drown Boy, Roni Size či minulý rok Alt-J.


Zdroj a foto: nme.com, sodwee.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára